Zástupcovia HKTDC predstavili možnosti podnikania v Hongkongu

30.01.2008 Prešov

Prešov 30. januára (TASR) - Možnosti podnikania v Hongkongu predstavili na dnešnom prezentačnom dni v Prešove zástupcovia Hospodárskej a obchodnej kancelárie Hongkongu (Hong Kong Economic and Trade Office) so sídlom v Prahe.
Na akciu Prešovskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) prvej svojho druhu prišlo do 90 zástupcov firiem a inštitúcií verejného sektora.
Ako povedal riaditeľ kancelárie Stephen Wong, nezačínajú na zelenej lúke, pretože od návštevy Honkongu v roku 2003 vtedajšieho prezidenta SR Rudolfa Schustera sú intenzívnejšie obchodné kontakty medzi podnikateľskými subjektmi zo SR a týmto osobitným administratívnym regiónom Číny, ktorý sa považuje za vstupnú bránu pre kooperáciu s kontinentálnym čínskym trhom. Wong uviedol, že medziročne za roky 2002 až 2006 rástla obchodná výmena medzi SR a Hongkongom v priemere o 35 %, čo je podľa neho dobrý základ, na ktorom sa dá ďalej budovať. Príspevkom je aj to, že kancelária pre Česko a Slovensko, ktorú reprezentuje, vznikla v Prahe len pred rokom. Podobný prezentačný deň mala po prvýkrát na Slovensku pred rokom v Bratislave.
Wong ako podmienku toho, že vďaka takejto akcii sa napokon uzavrie obchodný vzťah, je dať príležitosť ľuďom, aby sa dobre spoznali. \"Musíme sa navzájom pochopiť, \" zdôraznil. Podľa neho je dôležité zistiť, v akom bezpečí sú na Slovensku zahraničné investície, aká je tu ochrana duševného vlastníctva a či sa obchodné spory dajú riešiť férovo. V Hongkongu platí systém, ktorý je podobný systému na Slovensku a tiež sa tam najviac darí priemyslu služieb. Spoluprácu vidí v takých odvetviach, ako sú elektrotechnický priemysel, elektronika, výroba náhradných dielcov pre automobilový priemysel. Doplnil tiež, že pre spoluprácu SR a Hongkongu sa v minulosti mohlo urobiť viac a \"mohli sme byť ďalej\".
Jeden z účastníkov prezentačného dňa, prezident prešovskej firmy Elcom, s. r. o. , Miloslav Karaffa, pre TASR uviedol, že s kontinentálnou Čínou spolupracujú od roku 1992, posledné dva - tri roky intenzívnejšie. Do Číny si dávajú vyrábať hotové výrobky z oblasti elektroniky a presného strojárstva.
Riaditeľka PRK SOPK Helena Virčíková informovala, že predstavitelia kancelárie navštívili Elcom, ale aj vedenie prešovskej samosprávy, aby sa zisťovali možnosti spolupráce.
Uvedená kancelária je jednou z viac než 40 podobných pracovísk Výboru pre rozvoj obchodu Hongkongu (Hong Kong Trade Development Council - HKTDC) vo svete. Výbor má štatút neziskovej verejnoprávnej organizácie, založenej v roku 1996 na rozvoj vonkajšieho obchodu Hongkongu. Vytvára príležitosti pre medzinárodný obchod, poskytuje informácie, dáva dohromady obchodných partnerov. Viacero služieb poskytuje bezplatne na svojej internetovej adrese www.tdctrade.com. Vydáva časopisy, má databázu kontaktov na 100 000 dodávateľov, registruje 600 000 kupujúcich, viac než polovica je z nich z Európy a z Ameriky. Je jedným z najvýznamnejších organizátorov veľtrhov v Ázii. Využíva štyri piliere ako výhody Hongkongu - vláda zákona a ochrana osobného súkromia, rovnosť príležitostí, protikorupčná kultúra a voľný tok informácií.
 

Vyberte región